Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

5 tips bij Internationale Weduwendag

“De dood duurt een leven lang” schrijft Esther Cohen op de website van De jonge Weduwe. “Het verlies van een partner blijft altijd een onderdeel van jou en je eigen levensverhaal. Het is een werkelijkheid die voortaan bij jouw leven hoort en eentje die je op verschillende niveaus steeds weer zult tegenkomen.”

23 juni is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Weduwendag. Juist omdat de dood een leven lang duurt, is blijvende aandacht vanuit de omgeving belangrijk, ook jaren nadat iemand is overleden.

Zelf zal ze misschien niet eens weten dat er een Dag van de Weduwe is. Je kunt haar dus verrassen, vertellen dat het Internationale Weduwendag is en op die manier een ingang vinden om iets voor haar te betekenen. We geven een paar tips voor manieren waarop je dat kunt doen.

1. Praat over hem

De ervaring leert dat mensen het vaak moeilijk vinden om over de overledene te beginnen. Ze zijn bang de wond open te krabben. Niets is minder waar; voor haar is zijn aanwezigheid in haar leven blijvend. Noem dus zijn naam, praat over herinneringen die jij aan hem hebt, dingen die je in hem waardeerde en nodig haar uit over hem te praten.

2. Luister naar haar

Na verloop van tijd hebben veel weduwes het gevoel dat ze anderen niet langer lastig mogen vallen met hun verdriet. Nodig haar uit om wél te praten door open vragen te stellen. Wat houdt je bezig? Wat vind je moeilijk? Wat mis je? Waar zie je tegenop? Wat doet je goed? Pas op voor enkele valkuilen: het voor haar invullen, advies geven, oordelen, verhalen van anderen vertellen.

3. Ga samen iets doen

Nodig haar uit en ga met haar op stap. Een wandeling, een lunch, naar een voorstelling, een glas wijn op een terras. Dat geeft afleiding en ontspanning. Jouw aandacht zal haar goed doen. Misschien wil ze over hem praten of misschien juist niet. Tast af wat haar behoefte is en speel daarop in.

4. Doe een klusje voor haar

Nu ze er alleen voor staat, zijn er vast klussen die ze lastig vindt of waar ze een hekel aan heeft. Het zijn vaak de dingen die hij altijd voor zijn rekening nam. Bied je hulp aan en benadruk dat je het fijn vindt als je iets voor haar kunt doen. Heeft ze zelf geen ideeën? Stel iets voor. Misschien is het gras te lang, zijn de ramen vuil, zijn er dingen kapot, moet de schuur opgeruimd worden. Er is vast iets te bedenken waar je haar mee kunt helpen.

5. Zoek de juiste woorden

Bijna iedereen vindt het lastig om de juiste woorden en toon te vinden naar iemand in rouw. Wil je iets leren van ervaringen van jonge weduwes met reacties uit hun omgeving? Bekijk de filmpjes die zij maakten over zinnige en minder zinnige uitspraken op de website van Stichting De jonge Weduwe

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!