Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

De afscheidsbijeenkomst

Nabestaanden leggen vaak heel hun hart in het samenstellen van de afscheidsbijeenkomst. Zoeken naar een afscheid dat echt en oprecht is en waarbij snaren geraakt worden. Een bijeenkomst waarbij je tot uiting wilt brengen wat iemand betekend heeft. Vaak een eerbetoon waarbij je de pijn om het verlies kan uiten en met anderen kan delen. En ook het geluk en de dankbaarheid dat je die (nu overleden) persoon, die zoveel voor je betekende, in je midden mocht hebben.

Eveline Rosenhart. Celliste die bij uitvaarten speelt. In samenspraak met de nabestaanden bereidt zij haar optreden voor.

Eveline Rosenhart. Celliste die bij uitvaarten speelt. In samenspraak met de nabestaanden bereidt zij haar optreden voor.

Vele factoren

Vele factoren bepalen de afscheidsbijeenkomst. Behalve teksten, de omgeving, hoeveelheid mensen, de leeftijd van de overledene etcetera is muziek zo’n factor. Muziek speelt eigenlijk altijd wel een hoofdrol. Ik kan me geen uitvaart herinneren waarbij geen muziek ten gehore werd gebracht. Die wordt meestal zorgvuldig uitgekozen en vaak wordt ook uitgelegd waarom juist voor die muziek werd gekozen.

Top 20

Muziekstukken die tijdens de afscheidsbijeenkomst ten gehore wordt gebracht blijven voor de betrokkenen vaak voor altijd verbonden met dat afscheid. Ook voor uitvaartmuziek is een top 20. Time tot say goodbye (con te PartirPartirè)
Andrea Bocelli & Sarah Brightman | Time To Say Goodbye (Con Te Partirè)
en Eric Clapton | Tears In Heaven staan hier al jaren bovenin. Maaike Ouboter met ‘dat ik je mis’ is een snelle stijger in deze top. Overigens maak ik niet mee dat nabestaanden zich van die top bewust zijn. Gelukkig niet. Mensen kiezen met aandacht en zorg voor de muziek die bij hen en/of de overledene past en daar kan dan wel of niet een nummer uit die top bijzitten.

piano wordt bespeeldWat woorden niet kunnen zeggen.

Livemuziek heeft wat mij betreft een geweldige zeggingskracht bij de uitvaart. Een dimensie die niet in woorden uit te drukken valt. Onlangs nog een doedelzakspeler die al spelend de overledene en nabestaanden vanuit huis naar de plaats waar de bijeenkomst plaatsvond begeleidde. Het leek alsof de vogels hun fluiten even staakte en de hele wereld even bij dit afscheid was. De prachtige cellosonate van Bach, gespeeld door een professionele celliste. De ontroering toen de kleinzoon een stukje Clementi op de vleugel speelde. Dierbaar, de kleine schoonheidsfoutjes en de wat bonkige aanslag. Het kwartet waar de overledene deel van uitmaakte. Zij zongen driestemmig uit hun repertoire, zonder altpartij….. De imperfectie maakt hier de perfectie.

Muziek

Livemuziek vind ik prachtig bij afscheid maar het valt natuurlijk niet altijd te verwezenlijken en niet iedereen hecht er waarde aan. Live of niet, muziek is een belangrijke sfeerbepaler en biedt vaak troost.

Vaak hebben nabestaanden een goed beeld van de muziek die ze ten gehore willen brengen, soms is dat zoeken. Natuurlijk is Alfine Uitvaarten hierbij graag behulpzaam. Ook hebben we een database van musici die live-optredens verzorgen tijdens de afscheidsbijeenkomst.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!