Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Corona bepaalt nog steeds

Corona bepaalt

Corona blijft bezighouden. In deze blog delen we ervaringen en tips.

Het verdriet om het overlijden en het vormgeven van de afscheidsceremonie en de dagen tussen overlijden en uitvaart. Corona drukt de stempel op alles.

Onder druk van de omstandigheden verandert leven en sterven.  Corona dwingt ons tot andere vormgeving. Er is veelal noodgedwongen meer oog voor het hele proces van afscheid. In de uitvaartbegeleiding van Alfine Uitvaarten is er altijd al tijd en ruimte voor de dagen tussen sterven en overlijden. Die worden als zeker zo belangrijk ervaren als de ceremonie zelf. Corona lijkt die houding te benadrukken. De uitvaartplechtigheid moet klein worden gehouden en is daarmee, weliswaar noodgedwongen, vaak ook prachtig intiem. Dat lijkt invloed te hebben op de dagen tussen overlijden en uitvaart. De weg naar de uitvaart toe is belangrijker geworden.

Het betrekken van de buitencirkel , het event

Livestream bij de bijeenkomst, erehagen, drivetrough-condoleances, meerdere afscheidsbijeenkomsten voor één overledene (er is een wettelijke beperking aan het aantal genodigden per bijeenkomst maar je mag meerdere bijeenkomsten houden), de straat ‘mooimaken’ door vlaggen op te hangen en kaarsen en lampionnen te plaatsen geven inhoud aan het herdenken in de vorm van event. Het betrekken van meer mensen bij het afscheid dan alleen de ‘binnencirkel’.

De kleine uitvaart

Maar omdat die buitencirkel toch op afstand moet blijven is het van belang te kijken hoe het kleine ritueel krachtig en mooi kan zijn. Als er niet veel mensen bij zijn wordt de ceremonie meer een moment van verstilling, intimiteit en verbondenheid. Dit was natuurlijk voor coronatijd ook het geval. Ook toen werd er uiteraard gebruik gemaakt van deze manier van afscheid nemen. Maar toen was het een vrije keuze.

Isolement geeft intense emotie

Waar je ook voor kiest: de kou in Coronatijd is vaak zo voelbaar.  Geen arm om je heen, niet elkaars tranen mogen wegvegen, niet naast elkaar rondom de overledene zijn. Niet het verzorgingshuis mogen verlaten om naar de uitvaart van je echtgenoot te gaan. Het maakt verdriet en eenzaamheid onpeilbaar groot.  Hoe kunnen we de nabestaanden met elkaar omhullen?

Aandachtspunten en tips voor uitvaarten en meeleven in Coronatijd.

Omdat de afscheidsbijeenkomst noodgedwongen klein moet worden gehouden is er ook wat voor te zeggen de bijeenkomst dan ook echt klein te houden. En dan ook geen lifestream te doen.

Lifestream is zeker een goede mogelijkheid velen bij het afscheid te betrekken. Spreek bij lifestreambijeenkomsten ook degenen die van de lifestream gebruik maken toe en geef aan dat het fijn is dat ze er toch bij zijn.

Het volgen van de bijeenkomst via lifestream kan een indringende gebeurtenis zijn. Ons bereikten ook verhalen van mensen die zich achter hun computer heel eenzaam en alleen voelden. Zoek eventueel iemand op om, op gepaste afstand, samen te kijken.

Een opname van de afscheidsbijeenkomst kan ook gebruikt worden om bij een herdenking in een later stadium (gedeeltelijk) af te draaien.

Creëer verbinding en gezamenlijkheid door bijvoorbeeld een tijdstip af te spreken om een kaars op te steken

Geef op de rouwkaart duidelijke contactgegevens aan en geef indien van toepassing aan dat je het fijn vindt om geschreven herinneringen te ontvangen. Houd in gedachten dat je iemand ook na maanden nog met elkaar kunt gedenken en in een bijeenkomst herinneringen kunt delen.

Vraag of je iets voor iemand kan doen. Ook in coronatijd is een lekkere pan soep of iemand die even de hond uit wil laten voor de nabestaanden heel welkom.

Schrijf een kaartje voor de nabestaanden waarop je bijvoorbeeld jouw herinneringen deelt

Je kunt met de buurt uitgeleide doen als de overledene de straat wordt uitgereden en een erehaag vormen

Juist in deze tijden van afzondering kan aandacht troostend zijn na een paar weken of maanden. Als de eerste aandacht is geluwd kan contact in bijvoorbeeld een wandeling op afstand of een lief gebaar in de vorm van een telefoontje of kaartje veel doen.

Houd in gedachten dat er andere tijden aan gaan breken.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!