Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Een passende locatie

De afgelopen week organiseerden wij twee uitvaarten op locaties die een bijzondere betekenis hadden voor de overledene. Het gaf de nabestaanden troost, om juist daar het laatste afscheid te organiseren.

Theehuis in het bos

De oude dame was na een lang leven rustig overleden. Een grote zorg van haar dochter was dat ze straks met een klein groepje in die grote aula van het crematorium zouden zitten. ‘Dat geeft me zo’n verloren gevoel’, zei ze huilend. Wij opperden het idee om het afscheid in het theehuis te organiseren. Er kwamen herinneringen boven. In moeilijke periodes van haar leven was de natuur voor moeder een grote troost geweest. Vaak ging ze wandelen in de bossen rond haar woonplaats. Na afloop dronk ze dan wat bij het theehuis. ‘Er is geen betere plek om moeder te herdenken’, zei ze opgelucht.theehuis

Een intiem afscheid in de natuur

De gasten werden ontvangen met een high tea. Diverse mensen hadden bloemen uit hun eigen tuin meegenomen, die rond de kist gelegd werden. Er was een informeel samenzijn rond de kist en enkele sprekers voerden het woord. Ze genoten van het uitzicht op bos en heide. Na afloop deden ze moeder uitgeleide. Langzaam reed de rouwauto de bosweg af, tot deze uit het zicht verdween. De auto werd begeleid door vier dragers. ‘Want moeder hield ook wel van decorum’, had ze gezegd. Zij keken de auto na en bleven stil achter. Onder de indruk van het beeld, verdrietig en blij tegelijk. Zo had moeder het gewild; een waardig afscheid in haar eigen stijl.

Kunst en architectuur als inspiratie

Hij was een echte cultuurman. En een groot liefhebber van kunst en architectuur. Zijn vrouw wilde de uitvaart organiseren in een gebouw van de bekende architect Jan Duiker. Een hagelwit gebouw, met ragfijne metalen sponningen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, begin vorige eeuw. Licht en ruimte, omgeven door bossen. Deze locatie, bekende sprekers en het optreden van jonge musici, maakten het afscheid persoonlijk en helemaal in stijl van de overledene.

Zelf een locatie kiezen voor de uitvaart

Elke keer weer zoeken wij naar de plek die past bij de overledene en de nabestaanden. Soms is dat júist de kerk of de aula van het kerkhof of het crematorium. In andere gevallen geeft de keuze van een andere locatie de betekenis en de sfeer die gezocht wordt. Een bijkomend voordeel kan zijn dat de tijdsdruk, die er bij de crematoria altijd is, wordt weggenomen.

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!