Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Dementievriendelijke uitvaart

Dementievriendelijke uitvaartverzorger

21 september 2019: Wereld Alzheimerdag. Tijd om stil te staan bij mijn specialisme als Dementievriendelijke Uitvaartverzorger.

Jaarlijks verliezen naar schatting 4500 mensen met dementie hun partner. En een nog groter aantal verliest een kind, een broer of zus of een goede vriend. Het komt dus regelmatig voor dat een van de direct betrokkenen bij een uitvaart lijdt aan dementie. Als dementievriendelijke uitvaartverzorger streef ik naar een goed afscheid voor álle betrokkenen, dus ook voor de naaste die aan dementie lijdt. Hiervoor is een net iets andere aanpak nodig dan bij andere uitvaarten. Er is meer mogelijk dan vaak gedacht wordt. Het vraagt om aandacht, creativiteit, zorgvuldigheid en veel communicatie.

Iemand met dementie mee naar een uitvaart?

De meeste mensen zouden de persoon met dementie graag betrekken bij de uitvaart. Tegelijkertijd denken zij vaak dat het beter is om dit niet te doen. “Het brengt maar onrust, ze is het morgen toch weer vergeten, hij kan de ceremonie verstoren, hij heeft het al tijden niet over haar gehad, ze kan die drukte niet aan ….”

Kijken naar wat wél kan

Dementievriendelijke uitvaart

Oók bij de uitvaart

Natuurlijk is het verleidelijk om mee te gaan in de bedenkingen van de familie. Zij kennen de persoon met dementie immers het beste. Toch probeer ik de vraag op tafel te leggen wat wél kan. Vaak zijn er oplossingen te bedenken en is de familie achteraf heel blij dat ze de hun familielid met dementie niet overal buiten hebben gehouden. Er ontstaan vaak ontroerende en indringende momenten, waar iedereen blij mee is.

Mogelijkheden voor een dementievriendelijke uitvaart

Het is bekend dat mensen met dementie graag zoveel en zolang mogelijk bij het gewone leven worden betrokken. Juist emotie is hetgeen wat bij hen het langst intact blijft. Ze verliezen al zoveel, moeten we ze ook deze emotie ontnemen? Ik vraag het me af en vind het de moeite waard om te onderzoeken wat wél kan. In de praktijk merken we dat het betrekken van iemand met dementie bij de uitvaart achteraf als heel waardevol wordt gezien.

Dementievriendelijke uitvaartEen paar voorbeelden uit de praktijk van een dementievriendelijke uitvaartverzorger: de keuze voor een foto op de kaart, een privé moment om bij de overledene te zijn, los van de uitvaart een klein ritueel in het verpleeghuis, een persoonlijk begeleider meenemen naar de uitvaart, samen de trouwring afdoen, ‘hun’ muziek afspelen. Samen met de familie en de persoon met dementie ga ik graag op zoek naar een passende invulling, hoe klein ook.

Wereld Alzheimerdag 2019

Dit jaar is het thema van Wereld Alzheimerdag Samen Bewegen. Er worden voor activiteiten georganiseerd. Meer informatie en een overzicht van activiteiten vindt u op de website van Alzheimer Nederland.

 

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!