Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Vijfentwintig jaar hadden ze voor Madelon gezorgd. En al die tijd was hun dochter het centrum van hun aandacht en van hun leven. Gelukkig was er al die jaren veel hulp geweest, zodat Madelon altijd thuis had kunnen wonen, ondanks haar beperkingen. Haar leven lang was zij omringd geweest door liefde. Ook bij haar afscheid wilden haar ouders een kring van liefde rond Madelon vormen. Ze bedachten daarvoor een passend ritueel, dat ze het rozenritueel noemden.

Omringd door liefde

Aan het begin van de afscheidsbijeenkomst werd op haar kist een slinger van rozen gevormd. De mensen die voor Madelon gezorgd hadden, de directe familie en iedereen uit het gezin legden een roos op haar kist en konden daar iets bij te zeggen. De rozen werden met gekleurde linten aan elkaar geknoopt. Haar ouders sloten de slinger van rozen met een rozenhart. Zo ontstond een krans van rozen, als symbool voor de liefde die Madelon altijd omringd had.

rozenritueel

De cirkel doorbroken

Bij de begrafenis werd het ritueel vervolgd. Haar ouders knipten de krans door, voordat de kist in het graf zakte. De slinger van rozen kreeg Madelon mee in het graf. Maar het rozenhart kwam er bovenop te liggen.

hemeldbed met rozenhart boven graf Madelon

Betekenis van symbolen en handelingen

Het ritueel had betekenis. Het maken van de rozenkrans was een manier om met allen die voor haar gezorgd hadden terug te kijken op het leven van Madelon. De rozen als symbool van liefde, de krans als symbool voor oneindigheid en gezamenlijkheid, de verschillende kleuren als symbool voor haar leven, dat vol kleur was geweest. Het doorknippen van de krans symboliseerde voor haar ouders dat ze hun dochter definitief moesten loslaten. Door het rozenhart op haar graf te leggen, maakten ze duidelijk dat hun liefde altijd bij haar zou blijven.

Een passend ritueel

Een ritueel moet passen, het moet echt kloppen, wil het betekenis hebben. En dat had het. De symbolen waren duidelijk, de handelingen eveneens. Het ritueel had betekenis voor zowel de intimi als de mensen die wat verder weg stonden. ‘Omringd door liefde’ was het centrale thema. Madelon moesten ze loslaten, terwijl ze altijd deel van hun leven zou blijven.

Naschrift

Dit blog is samengesteld in overleg met de familie van Madelon. Het wordt met hun toestemming gepubliceerd. Het ritueel dat beschreven is werd ontwikkeld en begeleid door Annemieke Kappert, ritueelbegeleidster en vriendin van de familie.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!