Zaken regelen voor je laatste levensfase en na je dood. Misschien niet leuk, maar wel nuttig. Het geeft jezelf rust en je nabestaanden houvast. Hieronder een aantal regelzaken op een rijtje, met links naar websites met nadere informatie.
In een testament leg je vast wat je na je overlijden aan wie wilt nalaten. Ook kun je een Executeur benoemen, die wordt belast met de afwikkeling van je nalatenschap. In een testament kan verder de voogdij over minderjarige kinderen worden vastgelegd. Het testament wordt opgemaakt door een notaris en geregistreerd in het Centraal Testamentenregister. Daardoor is het voor nabestaanden altijd te achterhalen.
Naast het testament kun je ook een codicil opstellen, waarin je aangeeft welke specifieke roerende goederen je aan bepaalde personen wilt nalaten. Denk bijvoorbeeld aan boeken, sieraden, antieke voorwerpen, kunst. Dit hoeft niet bij de notaris vastgelegd te worden, maar is wel volledig rechtsgeldig. Mits handgeschreven, gedateerd en ondertekend. Een beschrijving van de historie van het voorwerp of de reden dat je het aan een bepaald iemand nalaat, kan veel betekenen voo je nabestaanden. Maar ook voor jezelf. Je laat dan niet alleen materieel, maar ook immaterieel iets na. Zorg dat relevante personen weten dat je een codicil hebt en waar ze het kunnen vinden.
Een document waarin je allerhande praktische zaken vastlegt, zodat je je nabestaanden veel zoekwerk bespaart. Je kunt dit zelf doen of er een expert bij inhuren, die je ook regelmatig herinnert aan het updaten van de informatie. Ook Alfine Uitvaarten biedt aan om met cliënten een Wegwijzer samen te stellen. In de wegwijzer geef je een overzicht van zakelijke en administratieve gegevens, zoals bankrekeningen, beleggingen, abonnementen, lidmaatschappen, verzekeringen, officiële documenten, inlogcodes, wachtwoorden, contactpersonen bij diverse instanties en dienstverleners. Voor je ‘digitale nalatenschap’ is er inmiddels ook een zogenaamde digitale kluis, die je via de notaris kan laten aanmaken en ontsluiten.
In een levenstestament leg je middels een notariële akte vast wat je wensen zijn, voor situaties waarin je zelf wilsonbekwaam bent. In het levenstestament geef je aanwijzingen over o.a. bewindvoering over je financiën en andere zakelijke aangelegenheden. Verder kun je je wensen rond medische kwesties en verzorging vastleggen. Dit laatste kan ook in een wilsverklaring.
In de zorgverklaring leg je vast wat je wensen zijn voor je medische behandeling en verzorging, als je zelf niet meer kunt beslissen . Je kunt ook aangeven wie daarover dan namens jou mag optreden. Denk bijvoorbeeld aan jouw wensen rond sondevoeding, reanimatie, euthanasie, orgaandonatie. Zorg dat je je wensen goed doorspreekt met je huisarts of behandelend arts. Laat je verklaring opnemen in je medisch dossier. Praat er ook over met je naasten, zodat ze jouw visie kennen.
Alfine Uitvaarten biedt de mogelijkheid om al voor overlijden een uitvaartplan op te stellen. Daarin leg je vast wat je wensen zijn voor jouw laatste afscheid. Je kunt ook zelf een aantal wensen opschrijven en bewaren bij je belangrijke papieren. Of dit bespreken met een van je dierbaren. Er zijn natuurlijk mensen die de invulling van hun uitvaart liever geheel aan de nabestaanden overlaten. Toch blijkt in de praktijk dat nabestaanden bij de vormgeving van de uitvaart houvast zoeken bij de wensen van de overledene.
Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!