Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Kosten (natuur) begraven

Wat kost dat nou eigenlijk, begraven?

Regelmatig willen mensen weten wat de kosten zijn van begraven. En vooral ook: wat het verschil is tussen kosten van een ‘gewone’ begraafplaats en een natuurbegraafplaats. Een natuurbegraafplaats wordt beheerd als een natuurgebied. De natuur staat hier altijd voorop, zodat het een natuurgebied blijft. De graven hebben een kleine markering. Het uiterlijk van de natuurbegraafplaats wordt gedomineerd door natuur en aanwezige flora en fauna en niet door grafmarkeringen, beelden en grafmonumenten.  Er is sprake van eeuwigdurende grafrust. http://www.mementomoriharkema.nl/images/Images/bg05.jpg

 

De situatie is overal anders

In dit stukje ga ik op deze kosten in.  De situatie is overal anders. Binnen dit gegeven probeer ik zo concreet mogelijk de prijzen over 2016 weer te geven aan de hand van enkele voorbeelden.  De prijzen zijn overigens allemaal terug te vinden op internet.

Gemeentelijke begraafplaats.

Op een gemeentelijke begraafplaats huur je een graf voor een bepaalde tijd. Meestal is de minimale periode 10 jaar. Deze periode kan steeds met 10 jaar verlengd worden. Na de besproken periode wordt het graf geruimd. In de regel kun je kiezen tussen een algemeen graf en een particulier graf. Een algemeen graf is 1-diep en men huurt dit graf voor minimaal 10 jaar. Een particulier graf is meestal 2-diep. Het gebruik en de huur ervan zijn afhankelijk van het tempo waarin men het gaat gebruiken. Bij de begrafenis van de eerste persoon die in dat graf komt is het immers meestal nog niet duidelijk hoe lang het duurt voor de tweede persoon begraven gaat worden. Ook het particuliere graf is te verlengen met een periode van telkens 10 jaar.

Vroeger werden graven op een ‘normale’ begraafplaats uitgegeven met eeuwigdurende grafrust. Je kocht dat graf dus voor de oneindigheid. Tegenwoordig komt dit bij mijn weten op deze begraafplaatsen niet meer voor.

Behalve kosten voor het graven van het graf moet er betaald worden voor de huur van het graf maar ook voor het onderhoud van de begraafplaats. De prijzen verschillen sterk per begraafplaats.

Voorbeeld begraafplaatsen  Utrechtse Heuvelrug:

Algemeen graf voor een periode van 10 jaar    € 391,00

Begraven                                                                 € 1161,00

Inschrijving                                                              € 48,00

Onderhoud algemeen graf per jaar                    € 118,00, over 10  jaar € 1180

Dat is € 2780 voor een periode van 10 jaar in een algemeen graf.  Het graf heeft dan nog geen grafbedekking. Deze kosten komen er bovenop.

 

Natuurbegraafplaatsen.

Ik geef hier voorbeelden van 3 natuurbegraafplaatsen waar wij regelmatig komen.

Natuurbegraafplaats Heidepol te Schaarsbergen (tussen Ede en Arnhem).

Men betaalt voor een graf gelegen op:

Heide/ open veld € 3.250,-
Bos € 3.750,-
Graf met gedenkboom € 4.500,-

Naast het aankoopbedrag zijn er éénmalige kosten rondom de begrafenis namelijk € 500,-

Men kan voor dit bedrag ook gebruik maken van de gebouwen op het terrein om  een herdenkingsbijeenkomst te houden.

Op de Algemene Begraafplaats Doorn is een gedeelte ingericht als natuurbegraafplaats. Een graf kost hier inclusief inschrijven                                                                                                                          € 5208,00

In tegenstelling tot de meeste natuurbegraafplaatsen is hier geen sprake van eeuwige grafrust maar van grafrust voor een periode van € 99 jaar. Wil men in de aula een herdenkingsbijeenkomst houden dan komen die kosten erbij.

Ook Den en Rust, crematorium en begraafplaats te Bilthoven kent een natuurbegraafplaats. De kosten zijn hier:

Graf voor 1 overledene               € 5.175,00

Begraven van een overledene   € 1.010,00

Wil men in de aula een herdenkingsbijeenkomst houden, dan komen die kosten erbij.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!