Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Er kan en mag bij een uitvaart veel meer dan je denkt

Vaak hoor ik ideeën over uitvaarten die niet kloppen. Een aantal misverstanden die veel voorkomen wil ik graag rechtzetten.

1. Het is verplicht een uitvaartverzorger in te schakelen

Niet waar. Je kunt in principe alle onderdelen van een uitvaart zelf regelen. Dat vraagt overigens wel veel tijd en inspanning. U kunt zich laten adviseren door een uitvaartverzorger en deze dan op uurbasis betalen. Emotioneel kan het betekenisvol zijn om de uitvaart in eigen hand te houden.

2. De overledene moet in een grafkist gelegd worden

Niet waar. Een kist is niet verplicht. Wel is in Nederland volledige bedekking voorgeschreven. De overledene kan ook in een lijkwade of ander omhulsel gelegd worden. Meestal wordt dan gebruik gemaakt van een baar, die meebegraven of gecremeerd wordt. Er worden wel eisen gesteld aan het materiaal waarin de overledene gecremeerd of begraven wordt. Dit i.v.m. vergankelijkheid of brandbaarheid.

3. Gebruik van de aula is een verplicht onderdeel van een crematie of begrafenis

Niet waar. De aula wordt apart verhuurd en in rekening gebracht door het crematorium of de begraafplaats. Vaak is er een gecombineerd tarief voor gebruik van de aula en koffieruimte. Voor het gebruik gelden vaak strakke tijdslimieten en hoge boetes bij overschrijding. Een plechtigheid en de ontmoeting hierna kunnen ook elders plaats vinden. De overledene wordt dan na de afscheidsbijeenkomst rechtstreeks naar de ovenruimte van het crematorium gebracht (dit heet ‘inbreng’). Op een begraafplaats wordt dan gesproken van een ‘doorloop’. Dit kan al dan niet in het bijzijn van de nabestaanden.

4. De uitvaart moet binnen 7 dagen na overlijden plaatsvinden

Niet waar. Wettelijk is de termijn 6 werkdagen na overlijden. Weekenden en feestdagen tellen dus niet mee. Zo nodig kan uitstel aangevraagd worden bij de Gemeente.

5. Aangifte van overlijden moet gedaan worden door de uitvaartverzorger

Niet waar. Nabestaanden kunnen dit ook zelf doen. De aangifte dient plaats te vinden bij de Gemeente waar iemand overleden is. Daarbij is het verplicht een verklaring van overlijden (getekend door een arts) te overleggen.

6. De uitvaart wordt verzorgd door de partij waar de overledene verzekerd is

Dit kan, maar hoeft niet. Ook niet als je een zogeheten ‘natura-verzekering’ hebt. Verzekeraars wekken wel graag de suggestie dat zij de uitvaart moeten verzorgen. Je kunt echter zelf een uitvaartverzorger kiezen. De verzekeraar keert dan het verzekerd bedrag uit.

7. Uitvaartverzorgers proberen je van alles aan te smeren

Natuurlijk zijn er uitvaartverzorgers die vooral commercieel gedreven zijn. Toch doen de meesten dit werk vanuit interne motivatie. Dicht bij mensen staan, betekenisvol werk doen, steun geven in een kwetsbare periode. Wat niet wegneemt dat bij grote uitvaartorganisaties de commerciële- en tijdsdruk vaak groter is dan bij de kleinere bedrijven. Het is nuttig om vooraf een prijsindicatie te vragen, zodat u niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan.

8. Er zijn regels waar een uitvaartplechtigheid aan moet voldoen

Niet waar. De invulling van een plechtigheid is vrij. Plaats, tijd, sprekers, muziek, rituelen, foto’s, dans; alles kan naar eigen inzicht ingevuld worden. De enige verplichting is dat een stoffelijk overschot binnen 6 werkdagen na overlijden ter aarde besteld of gecremeerd wordt (tenzij uitstel verleend is door de Gemeente).

9. Als er geen kerkelijke uitvaart is, moet je de plechtigheid zelf vormgeven

Meestal is dit de prakijk. Als uitvaartbegeleider kunnen we u helpen met de invulling van het afscheid en/of de plechtigheid en deze voor u leiden of bijvoorbeeld een in momoriam voor u verzorgen. Daarnaast zijn er speciaal opgeleide Ritueelbegeleiders, die samen met u de plechtigheid vormgeven.

10. De overledene moet in zijn woonplaats begraven of gecremeerd worden

Niet waar. Je bent geheel vrij in de keuze van crematorium of begraafplaats.

Meer informatie?

Via een reactie op deze blog kunt u mij vragen stellen. Ik zal zeker reageren!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!