Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Orgaandonatie

Uitvaartplan en donorcodicil

Op verzoek van Elaine kwam ik bij haar en haar man Piet langs. Ze wilden hun uitvaartwensen vastleggen in een uitvaartplan. Alhoewel de verwachting er helemaal niet is dat Elaine en Piet snel gaan sterven wilden ze dit toch doen.  Bij leven en welzijn in alle rust de zaken regelen. Ze hadden al veel nagedacht over hun eigen uitvaart en ze hadden veel specifieke wensen voor de dag van de uitvaart en voor de periode tussen sterven en uitvaart. Elaine heeft ook een donorcodicil. Ze vindt het belangrijk om, indien mogelijk, na haar overlijden op die manier iets voor een ander te kunnen betekenen.  Voor mij aanleiding om nog eens goed in de regelgeving rondom dat donorcodicil en die nieuwe wet te duiken.

 

Mijn laatste woorden

Nieuwe donorwet (actieve donorregistratie)

Deze wet is in februari 2018 door de Eerste Kamer aangenomen en treedt in de zomer van 2020 in werking.  Dan krijgt iedereen van 18 jaar en ouder die op dat moment nog niet geregistreerd staat een brief thuis gestuurd. Daarin wordt gevraagd een keuze te maken over orgaandonatie en weefseldonatie. En om deze keuze te laten registreren in het Donorregister. Als er geen keuze wordt gemaakt dan komt er in het Donorregister ‘geen bezwaar’ te staan. Dat is meteen ook het grootste verschil met de huidige donorwet.

Per definitie orgaandonor?

Als je geregistreerd staat als orgaandonor dan betekent dat niet dat je per definitie orgaandonor bent. Er is zelfs maar een heel kleine kans dat je uiteindelijk overlijdt in de omstandigheden dat je donor kunt zijn. De meeste mensen zullen nooit orgaandonor zijn. In Nederland sterft 35%  van de mensen in het ziekenhuis. Dat geeft meteen al aan hoe klein de kans is orgaandonor te worden.

Als je thuis sterft word je dan naar het ziekenhuis gebracht voor de orgaandonatie?

Over het algemeen gebeurt dat niet. Het is te omslachtig en het afbreukrisico is te groot om mensen die thuis sterven aansluitend naar  het ziekenhuis te brengen. Alhoewel daar geen wettelijke grond voor is gebeurt orgaandonatie altijd vanuit een ziekenhuissituatie.

Kan je na orgaandonatie worden opgebaard?

Het uitnemen van organen gebeurt heel zorgvuldig en in overleg met nabestaanden. Bij een opbaring nauwelijks zichtbaar.  Wij hebben als Alfine Uitvaarten meerdere opbaringen  verzorgd bij overledenen bij wie organen waren weggenomen en dat vormde bij de opbaring nooit een probleem.

Gevolgen voor Elaine.

Elaine vond het goed één en ander te weten. Ze wil, over een hele tijd, graag thuis sterven. Maar dat lijkt nog zover weg. In ieder geval is haar wens tot orgaandonatie niet zo sterk dat ze alleen om die reden in een ziekenhuis zou willen sterven.

En ook nog……

In de nieuwe wet wordt uitgegaan van  een vanzelfsprekende orgaandonatie.  Niet iedereen vindt dat een goed plan. Het aantal mensen dat zich afmeldt als orgaandonor is fors. Direct nadat de wet werd aangenomen hebben duizenden mensen het donorregister bezocht. De meeste deden dat niet om zich aan te melden, maar om nu alvast vast te leggen dat ze geen donor willen zijn. 25.000 nee-registraties in 24 uur.

Groot goed dat we in ons land zelf de mogelijkheid hebben om dergelijke keuzes te maken. Niets wordt ons opgelegd. Wel van heel groot belang om er bij stil te staan en je keuze bewust te maken.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!