Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Muziek laat herinneren, ontspant, overweldigt, ontroert, verrijkt, inspireert en biedt troost.

Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een uitvaart heb georganiseerd waarbij geen muziek ten gehore werd gebracht. Ook bij de meest eenvoudige uitvaart die ik ooit mocht begeleiden was muziek. Dat afscheid bestond eruit dat de familie, bestaande uit ongeveer tien personen, op de begraafplaats wachtte tot de auto met daarin de overleden moeder, inmiddels de 90 gepasseerd, aan kwam rijden. Na aankomst werd de kist op een rijdende baar geplaatst en we liepen in kleine stoet naar het graf. Daar werd de kist op het graf geplaatst.

Zeggingskracht

Er werd niet gesproken. Wel zong de familie, bij het zakken van de kist, met elkaar een wiegeliedje. Het liedje dat hun overleden moeder in hun kindertijd dag in, dag uit voor hen had gezongen bij het naar bed gaan. Zo mooi, ontroerend en veelzeggend. Daarna verlieten de familieleden in eigen tempo de begraafplaats om bij één van hen thuis nog met elkaar te zijn.

Eigen kleur

Muziek is de aangewezen manier om de uitvaartbijeenkomst de eigen kleur te geven. Veel mensen weten bij leven al wat er bij hun uitvaart gedraaid moet worden. Het is echt een voorrecht dat bij mijn werk hoort op die manier mee te krijgen welke muziek zo gewaardeerd wordt dat die bij het afscheid mag klinken.. Livemuziek bij de uitvaart vind ik echt wat toevoegen. Door mensen die zich daar beroepsmatig op toeleggen of door familie. Prachtig als de kleindochter dwarsfluit speelt voor oma en als de zoon een lied zingt. Dat laatste mocht ik onlangs meemaken in eigen familiekring.

Doedelzak

Onlangs heb ik met een echtpaar hun uitvaartwensen vastgelegd in het Alfine Uitvaartplan. ‘Het leven vieren’ bleek hierbij het motto van de man. Hij wil als hij overleden is door de rouwauto stapvoets naar de hoek van de straat gereden worden onder begeleiding van een doedelzakspeler. Deze zal ook de gang naar het graf begeleiden. Uitbundig, iedereen mag weten dat er wat aan de hand is. De dood hoeft van deze meneer niet te worden weggestopt.

Ondersteuning

Vrijwel altijd weet men welke muziek er ten gehore gebracht moet worden. Indien dan niet het geval is dan denken wij van Alfine Uitvaarten natuurlijk met u mee. Over muziek die u wilt draaien of over livemuziek.

Einde

Het applaus sterft weg
een violiste neuriet
het concert nog na.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!