Op zaterdag 18 juni 2016 is er een open dag op Natuurbegraafplaats Heidepol bij Ede. Tussen 11.00 en 17.00 uur kunt u terecht met al uw vragen. U kunt het terrein bekijken, informatie over de begraafplaats krijgen en zich oriënteren bij diverse uitvaartondernemers en producenten van duurzame uitvaartproducten. Ook wij zijn die dag aanwezig.
In deze blog geven we u alvast wat informatie.
Het idee van een natuurbegraafplaats blijkt aan te spreken: het lichaam volledig op laten gaan in de natuur en zo ook bijdragen aan natuurbehoud. De motieven om te kiezen voor de natuurbegraafplaats lopen uiteen. Soms idealistisch: ik wil ook na mijn dood bijdragen aan natuurbehoud. Soms praktisch: een graf op een natuurbegraafplaats vergt geen onderhoud. En soms ook spiritueel, vanuit het principe “stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren”.
Nieuw graf op Heidepol
Het begrip natuurbegraafplaats wordt verschillend ingevuld. De grafrust is overal minstens 100 jaar en op diverse plekken zelfs eeuwig. Soms is het een deel van een bestaande begraafplaats, zoals in Doorn, met vooral een natuurlijke uitstraling, zonder grafmonumenten. Maar vaak is het een natuurgebied, zoals op Heidepol, dat er helemaal niet uitziet als een begraafplaats. Bij veel natuurbegraafplaatsen wordt de eis gesteld dat de kist of de baar milieuvriendelijk is. Verder geldt overal dat er geen grafmonumenten geplaatst mogen worden. Vaak is het wel toegestaan een klein naambord te plaatsen, bijvoorbeeld op een houten schijf.
Natuurlijk zijn er ook tegengeluiden. Bijvoorbeeld wordt aangevoerd dat het ruimtebeslag per overledene veel groter is. Ook wordt gesteld dat omgevingsvreemd en vaak ook giftig (denk aan medicijnen, pacemakers) materiaal in de grond gebracht wordt, waardoor het natuurlijk evenwicht verstoord wordt. Verder betogen tegenstanders dat met het openen en sluiten van de graven planten en dieren schade oplopen.
Het is een maatschappelijke trend om meer aandacht te besteden aan milieu en duurzaamheid. Dat zien we terug in de ontwikkeling van elektrische auto’s, de toepassing van wind- en zonne-energie en de groeiende markt van biologisch en fair trade producten. Ook bij keuzes rond de uitvaart is deze trend steeds duidelijker. Naast natuurbegraafplaatsen zijn er steeds meer milieuvriendelijke producten, zoals duurzaam geproduceerde grafkisten van biomassa, karton of verantwoord hout. En er zijn bijvoorbeeld elektrische rouwauto’s, biologisch gekweekte bloemen en digitale rouwkaarten verkrijgbaar.
Informatie over Natuurbegraafplaats Heidepol vindt u op www.heidepol.nl
Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!