Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Wat doen we met de as van vader?

Een maand na de crematie krijgt de familie de beschikking over de as van de overledene. Het kiezen van een bestemming voor de as is een gevoelskwestie. Sommige mensen willen de as graag een blijvende plek geven, anderen kiezen juist voor verstrooien. Er zijn veel mogelijkheden om de as van de overledene een bestemming te geven.

As van de overledene een plek blijvende plek geven

Anders dan bij een begrafenis, is er na een crematie geen plek waar men de overledene kan ‘opzoeken’. En juist zo’n plek is voor veel mensen waardevol. Het helpt ze in hun rouwproces om hier heen te gaan, bloemen neer te zetten, stil te staan bij de herinneringen en het verdriet en de overledene te gedenken.

Er zijn diverse mogelijkheden om de stoffelijke resten toch een blijvende plek te geven. De urn met de as kan begraven worden op een begraafplaats of in de eigen tuin, al dan niet voorzien van een grafmonumentje. Ook kan de urn een plek krijgen in een urnenmuur op een begraafplaats of in het eigen huis. Soms zien we dat mensen bij de urn een gedenkplekje maken met bijvoorbeeld een foto, een paar persoonlijke spullen en een kaarsje.

herinneringsbosEen boom planten in de asresten, geeft symbolisch de cirkel van het leven weer en biedt een plek die verbonden blijft met de overledene. Er zijn bedrijven (bijvoorbeeld Remember in Green) die dit verzorgen en op enkele plekken in Nederland is een ‘gedenkbos’ ingericht. Bijvoorbeeld Herinneringsbos Hees in Soest

As van de overledene bij je dragen

Met een as-sieraad kun je een beetje as van de overleden bij je dragen. Hiervoor zijn speciale sieraden om de markt, maar er zijn ook edelsmeden die unieke sieraden maken. Een minder gebruikelijke mogelijkheid, die overigens niet zonder medische risico’s is, is om as te verwerken in een tatoeage.

As van de overledene verstrooien

Je hoeft niet zelf iets met de as te doen. Afscheid is al genomen na het overlijden en bij de afscheidsbijeenkomst. Voor sommige mensen is dat genoeg. Dan kan de as door het crematorium uitgestrooid worden op het strooiveld.

Toch willen de meeste mensen zelf de laatste resten van de overledene een bestemming geven en daar al dan niet een ritueel aan verbinden. De familie kan de as uitstrooien op het strooiveld van het crematorium. Maar vaak wordt gekozen voor een plek die belangrijk was voor de overledene. Zijn tuin, het bos waar hij altijd liep, de rivier waar hij zo van hield, de plek waar hij vaak op vakantie ging. Uitstrooien mag overal, mits de eigenaar van de locatie daarvoor toestemming heeft gegeven.

Er zijn gespecialiseerde bedrijven die bijzondere as verstrooiingen verzorgen en ook een bijpassend ritueel kunnen helpen vormgeven. Enkele voorbeelden daarvan zijn de asballon (bijvoorbeeld via http://hemelvlucht.nl/), uitstrooien vanuit een vliegtuig of vanaf een boot. De as kan zelfs met een speciale vuurpijl de lucht in worden geschoten. as verstrooien met ToladBijzonder is de Tolad, de Totem of Life and Death, (http://tolad.eu/ ), een soort wandelstok, die gevuld kan worden met de as. Tijdens een wandeling wordt bij elke stap wat as verspreid.

 

Wat doen we met de as van vader?

Het blijft een kwestie van gevoel. Neem de tijd om erover na te denken en doe wat bij jou en bij de overledene past.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!