Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Aandacht voor kinderen

Kinderen en de uitvaart

Kinderen reageren op hun eigen manier, als iemand in hun naaste omgeving overlijdt. Het uiten van gevoelens en verdriet kan lastig voor ze zijn. Het ene kind trekt zich terug, de ander wordt aanhankelijk, de volgende is gewoon aan het spelen. Het is belangrijk om kinderen de mogelijkheid te geven zich te uiten, hun vragen te beantwoorden en ze te betrekken bij de voorbereiding van de uitvaart en bij de uitvaart zelf. Onderzoek wijst uit dat dit helpt bij de rouwverwerking. Dat ervaren wij zelf ook in de praktijk.

Begeleiding van kinderen bij de uitvaart

In overleg met ouders maken we het overlijden bespreekbaar en de uitvaart toegankelijk. We ondersteunen waar nodig bij het beantwoorden van vragen die bij de kinderen leven. Daarnaast denken we graag mee over de manier waarop uw kind tijdens de voorbereiding van de uitvaart begeleid kan worden. Zo kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat het crematorium of de begraafplaats vooraf bezocht kan worden. Als u vragen heeft of behoefte aan meer informatie, dan kunt u uiteraard telefonisch of per e-mail bij ons terecht.

Neem contact op

Kinderen betrekken bij de uitvaart

Er zijn tal van manieren waarop kinderen een rol kunnen spelen tijdens de uitvaart en de voorbereiding daarvan. Afhankelijk van hun behoeften en leeftijd kunnen zij rituelen (mede) uitvoeren, denk bijvoorbeeld aan:

  • Gedicht maken en/of voorlezen
  • De kist beschilderen
  • Musiceren, dansen
  • Tekening maken
  • Een kaarsje aansteken

Kinderkoffer

Alfine Uitvaarten beschikt over een koffertje speciaal bestemd voor (jonge) kinderen. Als hulpmiddel voor het kind om zich te uiten, om met elkaar in gesprek te komen en om vragen te kunnen beantwoorden. Het koffertje, dat we bij de familie achterlaten, bevat o.a. kinderboeken over overlijden, begraven en cremeren, een boekje voor ouders, tranenflesjes, knutselspulletjes en boekjes om geheimen of verhaaltjes in te schrijven.

Lees de blog over de kinderkoffer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!