Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Een bijzondere uitvaartlocatie

Ze wilden een bijzondere uitvaartlocatie voor het afscheid van hun moeder, die concertpianiste was. Live muziek zou centraal staan bij de uitvaartplechtigheid. Oranjerie Sandenburg in Langbroek bleek de ideale plek. Daar werd rond haar kist een klein huiskamerconcert met high tea georganiseerd. Het werd een afscheid in de sfeer waarin zij zelf zo vaak had opgetreden.

Opstelling uitvaart

Op zoek naar een bijzondere uitvaartlocatie

Regelmatig gaan we met families op zoek naar een bijzondere uitvaartlocatie. De familie wil een afscheid op een mooie locatie, een plek die belangrijk was voor de overledene of een uitvaartlocatie waar ruimte en tijd is voor een eigen invulling van de uitvaart.

Dit soort bijzondere uitvaartlocaties bieden vaak meer mogelijkheden dan een crematorium of een kerk. Denk bijvoorbeeld aan:

  • In een kring rond de overledene zitten
  • Catering tijdens de afscheidsbijeenkomst, afgewisseld met sprekers en muziek
  • Zelf de ruimte indelen en aankleden, bijvoorbeeld met schilderijen van de overledene
  • Ruim de tijd, mogelijkheid om ‘uit te lopen’; alles hoeft niet tot op de minuut gepland te worden
  • Een ritueel dat ruimte en voorbereiding vraagt

    uitvaartlocatie in een kring rond de overledene

    In een kring rond de overledene

Persoonlijk afscheid

Op een bijzondere uitvaartlocatie is er dus alle gelegenheid het afscheid ‘eigen’ en persoonlijk te maken. Diverse horecaondernemingen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om niet alleen de condoleance, maar ook de uitvaartplechtigheid te faciliteren. Soms is het eigen huis of de eigen tuin een geschikte uitvaartlocatie. En ook de kantine van de tennisclub of roeivereniging kan passend zijn. In de regio zijn diverse landgoederen, waar de oranjerie als uitvaartlocatie gebruikt kan worden.

Voorbeelden van bijzondere uitvaartlocatie

We noemen een paar voorbeelden van bijzondere uitvaartlocaties:

In Baarn is de Schaapskooi een prachtige uitvaartlocatie met veel mogelijkheden, midden in de natuur. Crematorium Laren is op loopafstand. Vaak brengt de familie hun dierbare lopend vanuit de Schaapskooi naar het crematorium. Deze wandeling wordt als heel bijzonder ervaren.

De stijlvolle Oranjerie van Landgoed Sandenburg in Langbroek heeft veel sfeer, licht en biedt uitzicht op de natuur. Ook bij Huis Doorn is een mooie Oranjerie. Beide zijn heel geschikt als uitvaartlocatie en bieden een mooie omgeving voor een afscheidsritueel met een erehaag.

Molen de Windhond in Soest is intiem en sfeervol, gelegen vlak naast de begraafplaats.

Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden. Een aantal uitvaartlocaties in de regio Utrechtse Heuvelrug vindt u hier. En bijzondere uitvaartlocaties in Baarn, Soest, Hilversum e.o. vindt u hier.