Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Vooraf in gesprek over de uitvaart

Euthanasie en een voorbereide uitvaart

Ze heeft onze naam gekregen van de thuiszorg en vraagt of ik wil komen om te praten over de uitvaart van haar man.“Ik bel je, omdat mijn man volgende week maandag zal overlijden”. Met geknepen stem vertelt ze me dat het helemaal op is. Hij heeft geen leven meer. Die dag is het besluit gevallen dat hij maandag om 13.00 uur zal sterven. Ze wil dat de uitvaart begeleid wordt door iemand waar ze zich prettig bij voelt. Samen met haar zus en haar vriendin wil ze vooraf met mij kennismaken.

Vooraf kennismaken met een uitvaartbegeleider

Een paar dagen later zit ik bij haar aan tafel. Ik luister vooral. En stel vragen. Over hem, over haar, over hun leven samen, over hun visie op de dood en op het leven. Ik ben blij dat ik hem even een hand mag geven. Meer kan hij niet aan. Maar toch geeft het me enig beeld van wie hij is. En het geeft hem een indruk van wie ik ben. Globaal bespreken we de opbaring thuis en een paar mogelijkheden voor de uitvaart. Na een uur zegt ze “Ja, ik heb een goed gevoel. Ik wil graag dat jij zijn uitvaart begeleidt. Maar als dat niet zo was zou ik verder zijn gaan kijken.” Ik geef haar groot gelijk.

Een uitvaartondernemer kiezen

Later vertelt ze me dat ze op aanraden van haar zus vooraf is gaan zoeken naar een uitvaartbegeleider. Expliciet waren haar criteria niet. Het ging om het gevoel. Het was niet makkelijk voor haar, om al over zijn uitvaart te praten terwijl hij nog leefde. Toch was ze blij dat ze de moed hiervoor had opgebracht. Het gaf haar de tijd om rustig de verschillende mogelijkheden af te wegen en met hem te bespreken. En het betekende dat er nadat hij overleden was iemand over de vloer kwam waar ze een klik mee voelde.

Voor overlijden de uitvaart bespreken

Heel regelmatig zijn we in gesprek over de begrafenis of crematie van iemand die nog leeft. Vaak ook met degene die gaat overlijden zelf. Niet alleen bij euthanasie, maar ook bij mensen die terminaal ziek zijn of een hoge leeftijd hebben. Het zijn mensen die zelf hun uitvaart willen vormgeven, zelf regie willen hebben, uitgesproken wensen hebben, de tijdsdruk willen ontlopen, of hun dierbaren willen ontlasten. Het zijn bijzondere ontmoetingen, waarin het gaat om de kern van het leven. En het is zowel voor de familie als voor ons prettig, dat we in de intieme uren vlak na het overlijden als ‘bekende’ binnen komen.

Checklist rond overlijden

Ter ondersteuning van de voorbereiding op overlijden en uitvaart hebben wij twee hulpmiddelen ontwikkeld, die u gratis kunt downloaden op onze website. Een checklist rond overlijden (gericht op de naasten) en het boekje Mijn laatste woorden (gericht op degene die gaat sterven). U vindt deze documenten op de pagina Mijn laatste woorden, onder downloads.