Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Regie over mijn eigen uitvaart

“Ik heb de regie over mijn eigen uitvaart en daar ben ik heel blij mee. Ik heb een aantal ideeën, die ik graag verwezenlijkt zie worden.” Het is een van de eerste dingen die Karel zegt, nadat ik binnen ben gekomen. Hij heeft met zijn vrouw en kinderen uitgebreid gesproken over het komende afscheid. Nu gaat hij snel achteruit en heeft zijn vrouw mij gebeld voor een kennismaking. “Tijdens zijn hele ziekte heeft hij leuke vrouwen om zich heen gehad, dat wil hij ook bij zijn uitvaart”, licht ze mij toe. Ik hoop maar dat ik in die categorie zal vallen ….. Karel wil dat zijn kist beschilderd wordt en dat door middel van foto’s getoond wordt hoe hij van het leven heeft genoten. Dankbaarheid voor een mooi leven moet de boventoon voeren. Zijn vrouw en kinderen willen veel zelf doen. Het zijn wensen die prima uitvoerbaar zijn. We spreken de hoofdlijnen van de uitvaart door en nemen afscheid. “Ik heb een goed gevoel”, zegt Karel, “het wordt een mooi afscheid”.

Regie over je eigen uitvaart

De een vindt het belangrijk, de ander wil er niets van weten. Regelmatig spreken we met mensen over hun eigen uitvaart. Vaak zijn dit relatief jonge mensen, die ongeneeslijk ziek zijn. Ze willen hun partner en kinderen ontlasten of een duidelijk eigen stempel drukken op hun laatste afscheid. Ook worden we door ouderen gevraagd om hun uitvaartwensen vast te leggen. Zeker als er geen partner of kinderen zijn, is het belangrijk dat uitvaartwensen bekend zijn en dat duidelijk is wie de uitvaart zal organiseren. Het geeft houvast voor de nabestaanden en rust voor degene die zal overlijden.

Uitvaartwensen vastleggen

Een gesprek is prettig, maar niet altijd noodzakelijk. Na zo’n gesprek stellen wij een uitvaartplan op, waarin de uitvaartwensen worden vastgelegd. Wij ontwikkelden ook het boekje Mijn laatste woorden, waarin uitvaartwensen opgeschreven kunnen worden. Boekje uitvaartwensenDit boekje is gratis te bestellen via onze website. Het is niet noodzakelijk alles in detail vooraf vast te leggen. Voor de nabestaanden is het juist ook prettig als zij zelf ook bij kunnen dragen aan de invulling van het afscheid. Zo had Thom alleen aangegeven dat hij gecremeerd wilde worden en zijn dochters alle ruimte gegeven om zijn afscheid naar eigen inzicht vorm te geven.

Meer keuzes dan begraven of cremeren

Een uitvaart is per definitie een ritueel en meer dan alleen begraven of cremeren. De uitvaartceremonie markeert de overgang van het leven met naar het leven zonder de overledene. Traditioneel zijn aan de uitvaart kerkelijke rituelen gekoppeld, die houvast geven. Inmiddels zijn er ook nieuwe rituelen ontstaan, los van geloof. Er is alle ruimte om de uitvaart op eigen wijze betekenisvol en persoonlijk te maken. Voor de een is de keuze van de kist belangrijk, de ander wil livemuziek. De een wil wel en de ander wil juist beslist niet opgebaard worden. Wij merken dat er steeds meer naar alternatieven gezocht wordt voor de nieuwe ‘standaard-uitvaart’ met een paar sprekers en muziek in een aula of crematorium. We zien dan ook regelmatig dat er een eigen ritueel wordt ontwikkeld. Bijvoorbeeld een erehaag en vlaggen halfstok in de straat of de aanwezigen vragen één bloem mee te nemen, die hun persoonlijke relatie met de overledene weergeeft.

Een passende uitvaartlocatie

De locatie voor een uitvaart is bepalend voor de mogelijkheden, de sfeer en de invulling van een afscheid. Karel koos voor crematorium Laren. Hij vond het een mooi crematorium, en waardeerde de prettige rondleiding die ze er kregen. De dochters van Thom wilden een ritueel doen, dat zijn levensweg symboliseerde, in een kring rond de kist van hun vader zitten en geen tijdsdruk voelen.

afscheidsritueel met stenen

Voor hen was de Schaapskooi in Baarn de uitgelezen plek, vanwege de ligging en de flexibele mogelijkheden. Bovendien konden ze Thom van daaruit lopend naar het crematorium begeleiden.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!