Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Uitvaart in tijden van Corona

De tijd vliegt……

Het is nog maar anderhalve week geleden dat we een uitvaart organiseerden waar 150 mensen zouden komen. Om de genodigden de ruimte te geven hebben we toen een tent opgezet op het terrein voor de aula van de begraafplaats. Zo voldeden we aan het Coronavoorschrift dat toen nog gold: er mogen niet meer dan 100 personen in één ruimte  zijn. Het bleek een goede oplossing voor dat moment. De mensen konden de ceremonie volgen en na de begrafenis op gepaste afstand met elkaar zijn. Herinneringen ophalen, wat drinken, wat eten.

Voor aanvang van de bijeenkomst hadden we de aanwezigen gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid waar het elkaar omhelzen, handen schudden en te dicht op elkaar staan betreft.

Gevolgen van corona-maatregelen voor de uitvaart

Maar dat was toen. Inmiddels zijn de regels aangescherpt. Er mogen nu nog 30 mensen samenkomen op een uitvaartbijeenkomst. Zij moeten op anderhalve meter afstand van elkaar blijven.

Dat maakt de bijeenkomst anders. Zoals alles anders is in deze tijden. Concreet betekent het dat alleen de allernaasten bij de bijeenkomst aanwezig zijn. Rouwkaarten en advertenties zijn anders. Het heeft in de meeste gevallen geen zin mensen te informeren over plaats en tijd van de afscheidsbijeenkomst.  En het betreft alleen nog maar een kleine afscheidsbijeenkomst. Achteraf niets, zelfs niet een enkel kopje koffie,  omdat horeca niet is toegestaan. De troost die aanwezigheid van velen en een goed en informeel samenzijn achteraf kan bieden is er nu niet.

 

Mogelijkheden voor een mooi afscheid

Wat er wel is, is de mogelijkheid om in kleine groep rondom het levensafscheid te staan. Dat kan ook troost bieden en misschien wel meer doordringen tot de essentie van iemands leven en sterven.

Er zijn mogelijkheden voor livestreaming   ( Streaming is een techniek waarbij een geluidsfragment of video via het internet direct beluisterd of bekeken kan worden. Je kan dus thuis de bijeenkomst op de computer live meebeleven zonder dat je er zelf bij bent). Dit kan sowieso voor velen een oplossing zijn. Uiteraard kan de opname ook nog op een ander tijdstip worden bekeken.  Overigens is al gebleken dat veel mensen nu ook bij uitvaarten wegblijven. Vooral ouderen kiezen ervoor de deur niet uit te gaan. Livestreaming kan dus echt een oplossing zijn. We hoorden van meerdere kanten dat deze manier van ‘aanwezig’ zijn echt gewaardeerd werd.

 

In de krant zag ik een rouwadvertentie waarin mensen werd gevraagd  op het tijdstip waarop de herdenking plaatsvond de overledene te gedenken door het opsteken van  een kaars, het luisteren naar muziek of door te bidden en/of aan diegene te denken.  In de straat kunnen de vlaggen halfstok worden gehangen en er kan muziek worden gedraaid.  Ook aandacht schenken in de vorm van een extra lief kaartje schrijven of misschien mooie bloemen geven kan nu voor de direct nabestaanden belangrijk zijn. Het tonen van medeleven zal extra worden gewaardeerd.

Het is uiteraard mogelijk op een later tijdstip, na de beperkende maatregelen, alsnog de overledene met elkaar te gedenken.

En zo zijn er allerlei vormen te bedenken en te ontwikkelen. Het is verdrietig om niet het afscheid te nemen zoals we wellicht voor ogen hadden. Het daagt ook uit met elkaar te zoeken naar manieren om toch tot een betekenisvol afscheid te komen.

Tussen overlijden en uitvaart

Ook  de dagen tussen overlijden en uitvaart zijn anders. Want ook bij het verzorgen van de overledenen, het opbaren en het ontvangen van rouwbezoek gelden ‘Corona’ regels. Heeft u vragen? Bel ons gerust. We denken graag met u mee.

Afscheid op eigen wijze

Niemand weet hoe de wereld er over enkele dagen, weken weer uitziet. En zoals premier Rutte ook in zijn toespraak op 12 maart zei: We moeten met 50 % kennis 100 % maatregelen nemen. Dat betekent dat regels snel kunnen veranderen. Wij blijven bij Alfine  deze regels rondom uitvaart scherp in de gaten houden. En samen met u  streven naar een betekenisvol afscheid. Waarbij de overledene centraal staat. Afscheid op eigen wijze