Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Opbaren

Opbaren

Laatste verzorging

Het verzorgen van een overledene is een intense ervaring, die veel kan betekenen voor de naasten. U kunt de laatste zorg – vroeger ‘afleggen’ genoemd- aan ons overlaten. Maar we kunnen het ook samen doen. En als u het zelf wilt doen, kunnen we u aanwijzingen geven.

Opbaren

Kiezen voor de eigen sfeer

Kiezen voor de eigen sfeer
Foto: JanBurgersFotografie

De overledene kan thuis opgebaard worden of in een rouwcentrum in de regio. Ook voor kleinbehuisden is een thuisopbaring vaak goed mogelijk. Opbaren kan op bed, in een kist of op een opbaarplank.  De ruimte kunnen we aankleden met bijvoorbeeld bloemen, stoffen, foto’s en een kamerscherm.

Niet iedereen kiest voor een opbaring. De kist of lichaamswade kunnen ook geheel worden gesloten. Indien gewenst brengen wij de overledene tot de uitvaart naar een mortuarium.

Opbaren in het Boshuisje

Het Boshuisje op Landgoed Drakenburg in Baarn

Het Boshuisje op Landgoed Drakenburg in Baarn

Sinds maart 2014 kunnen wij gebruik maken van een bijzondere opbaarruimte: het Boshuisje op Landgoed Drakenburg in Baarn. Prachtig gelegen, met uitzicht op de vijver en volledige privacy. U heeft in de dagen tussen overlijden en uitvaart de beschikking over een huiskamer met open haard, een woonkeuken en het terras. De overledene verblijft in een aparte ruimte, naast de huiskamer. U krijgt een eigen sleutel en kunt hier zo vaak en zo lang verblijven als u wilt en uw bezoek ontvangen.

Koeling van het dode lichaam

Wij verzorgen, afhankelijk van uw wens, een opbaring waarbij het lichaam  mechanisch wordt gekoeld of een opbaring waarbij op natuurlijke wijze wordt gekoeld. Ook is het mogelijk een lichte balseming (thanatopraxie) toe te passen. Hiermee wordt het lichaam tijdelijk geconserveerd en is koeling niet nodig.

Mechanische koeling

Bij een opbaring wordt vaak gebruik gemaakt van een dunne mechanische koelplaat, die onder het lichaam van de overledene wordt geschoven. Het lichaam wordt hiermee sterk gekoeld.

Natuurlijke koeling

‘Het voelde zo nabij en ik vond het erg fijn dat er geen lawaai was van een ronkende koelplaat. Ik kon in rust bij mijn dochter zijn’.

Natuurlijk koelen -ook wel grasopbaring genoemd- is een methode waarbij graszoden in bakken onder de kist of het bed worden gelegd. Door deze regelmatig te besproeien met een oplossing van rozemarijnbadmelk en vloeibare rozenkwarts, wordt warmte aan de omgeving onttrokken. De ruimte waarin de overledene is opgebaard blijft zo koel en fris.

Hemel-Bed-met-graskoeling-6083web-kopie

Opbaring met het Hemel-Bed op graszoden. Foto: Madelon Revermann