Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Zeven dagen van rouw

Geen uitweg

Ik trof Sagi aan, zittend naast de bank waarop zijn vrouw Jeannette lag. Even daarvoor was zij, pas 50 jaar oud, met behulp van euthanasie overleden. Zelden zag ik iemand zo gebroken, zo intens verdrietig. Fluisterend vertelde hij me dat hij met haar mee had willen gaan. Dat hij haar gesmeekt had samen met haar te mogen sterven. Jeannette had dat niet goed gevonden en nu moest hij verder zonder haar. Hij zag geen uitweg.

Relieken

Nadat we haar verzorgd hadden, knipte Sagi een pluk van het haar van Jeannette af en sloot hij de mand waarin ze was opgebaard. Van de pluk haar maakte bij een prachtige ketting; een reliek van ‘zijn lieve Jeannetje’. Hij liet me nog zo’n ketting zien. Deze had hij gemaakt van haar dat afgeknipt was in verband met de chemo. Zorgvuldig wikkelde hij de kettingen in een sjaal en legde ze op haar rieten mand. Telkens als ik kwam liet hij ze aan me zien en streelde ze liefdevol.

Joodse traditie

joodse uitvaartSagi was geboren in een Joods gezin en opgegroeid in Israël. Daar is het gebruikelijk dat een overledene zo snel mogelijk begraven wordt. Vervolgens houdt de directe familie zeven dagen van rouw aan. De uitvaart van Jeannette zou om praktische redenen pas een week later plaatsvinden. Dat vond Sagi in eerste instantie moeilijk. Maar vervolgens gaf hij het betekenis door terug te grijpen op de traditie uit zijn jeugd. Zeven dagen hield hij de wacht bij Jeannette, ondersteund door zijn familie. Haar mand stond in de huiskamer, waar alleen over haar gesproken mocht worden. In de kamer werd niet gegeten, de technische verbindingen met de buitenwereld waren uitgeschakeld, hij wilde geen bezoek. Hij had het gevoel haar te moeten beschermen.

De zevende dag

Op de zevende dag vond het afscheid van Jeannette plaats. Een metamorfose had zich voltrokken. Trots, sterk en vastberaden was Sagi, met om zijn hals de kettingen met het haar van zijn geliefde Jeannette. De zeven dagen van rouw waren wezenlijk voor zijn rouwproces en hadden hem de kracht gegeven haar lichaam los te laten.

Toestemming

Deze blog is gepubliceerd met toestemming van Sagi.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!