Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Complimenten

Vaak kom ik zulke lieve en toegewijde zorg tegen rondom het levenseinde.

Arts op zondag

Zo was ik enige tijd geleden op een zondagmiddag uitgenodigd bij een familie. De echtgenoot van Corry en de vader van hun twee volwassen kinderen zou spoedig overlijden.  Corry en de kinderen wilden graag een gesprek  om het één en ander voor te bereiden en op deze dag was daarvoor gelegenheid.

Toen ik op het afgesproken tijdstip aankwam was de huisarts er. Corry vertelde dat de arts langer was gebleven dan ze had verwacht. Ze had alle aandacht voor de echtgenoot en legde de familie uit hoe deze laatste levensfase zou verlopen. Ik was erbij toen de huisarts weer vertrok.  Ze vertelde daarbij dat ze  deze hele zondag bereikbaar bleef voor de familie. En als ze haar morgenochtend nodig hadden dan konden ze haar het beste bellen tussen 6.00 en 8.00 uur. Om 8.00 uur begon namelijk haar spreekuur.  De familie voelde zich zichtbaar gesteund door haar bereikbaarheid en de wijze waarop de huisarts voor hen klaarstond.

Opbaren in het verzorgingstehuis

Als een bewoner van een verzorgingstehuis overlijdt is het niet vanzelfsprekend dat de verzorgenden ook de laatste verzorging en het kleden van de overledene (al dan niet in samenwerking met de familie) op zich nemen.  Als de verzorgenden het niet doet dan is dat de taak van het uitvaartbedrijf. Marion en ik doen dit graag, bij voorkeur met nabestaanden samen. Het is mooi en eervol werk deze laatste zorg aan de overleden mens te verlenen. Als de verzorging wel in de gelegenheid is dit te doen dan laten we het graag aan hen over. Zij hebben vaak een band met de overledene. Het is wat mij betreft een natuurlijk gegeven dat zij  ook deze laatste verzorging op zich nemen. Meestal willen de verzorgenden dit ook graag maar tijdgebrek of regels kunnen dit verhinderen. Onlangs kreeg ik een melding uit een verzorgingstehuis. De overledene was al in haar bed opgebaard en wij hoefden alleen de koeling van het lichaam nog te verzorgen. De verzorgenden hadden echt hun best gedaan de overleden mevrouw er prachtig bij te laten liggen. Het laken op haar bed was gesteven en in een mooi patroon gevouwen. De liefdevolle aandacht straalde ervan af.  De nabestaanden voelden zich hierdoor getroost en omhuld.

Onze dank gaat uit naar…..

Het is een uitspraak die je op de rouwkaart van bewoners van een verzorgingshuis regelmatig tegenkomt: Onze dank gaat uit naar de liefdevolle verzorging die onze moeder/vader mocht ontvangen. Het komt veel voor dat familieleden ontroerd en dankbaar zijn over de wijze waarop hun familielid werd verzorgd. Ook wanneer de laatste levensfase in een hospice is doorgebracht tref ik die dankbaarheid aan.  Ook maakte ik een aantal keren mee dat tijdens de uitvaartplechtigheid kinderen in hun speech  met veel nadruk aangaven hoe bijzonder en toegewijd de zorg voor hun  vader of moeder was.

Andere kant

Er is veel mis in de zorg. Er zijn veel (schrijnende) verhalen over wantoestanden in zorg en medische wereld. Meestal veroorzaakt door personeelsgebrek, overbelasting van personeel en onhandige organisatie. Gelukkig zijn er ook veel andere verhalen die verteld kunnen worden.

Veel complimenten en dankbaarheid voor al diegenen die zich zo met hart en ziel inzetten.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!