Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

De dood is voor velen een taboe

Stil staan bij sterfelijkheid doet mensen bewuster leven. Ook als er geen directe aanleiding is om te denken dat het levenseinde in zicht is. In het hele land zijn er initiatieven om de dood bespreekbaar te maken. Toch blijft praten over de dood blijft voor velen een taboe. De focus van de initiatieven is vooral medisch en gericht en op het sterven zelf. Door het gesprek meer te richten op zingeving en kwaliteit van leven, hebben we een bredere insteek. Daarmee zijn mensen veel makkelijker te verleiden om ook te praten over de dood en de uitvaart.

Goed sterven

Door niet over de dood te praten, zelfs niet als het einde nadert, doen we onszelf en onze dierbaren tekort. Onderzoek toont aan dat mensen die zich wél voorbereiden tevredener zijn over de laatste periode van hun leven. Ze ervaren meer rust en kwaliteit van leven. De zorg en het afscheid kan beter afgestemd worden op hun wensen en ook de naasten beleven het stervensproces positiever. Door te praten over de dood wordt het leven dus beter, zelfs in de laatste fase.

Praten over het levenseinde

Vanuit diverse hoeken wordt gepoogd mensen na te laten denken over het levenseinde. De coalitie Van Betekenis maakte hierover een filmpje, dat goed kan dienen als aanjager voor gesprek. De KNMG gaf een brochure uit. En er zijn nog vele andere initiatieven. De nadruk ligt hierbij op regie in de allerlaatste levensfase, het proces van sterven en de medische zorg daaromheen. Het is een poging waard om het gesprek breder in te steken. “Stel je gaat straks dood, hoe wil je dan nu leven?” Dat is de centrale vraag.

Praten over de uitvaart

Telkens weer merken wij hoe prettig het ervaren wordt, om vooraf de contouren van de uitvaart te bespreken.  Voor degene die gaat overlijden geeft dat rust en biedt het kans een eigen stempel te drukken op het laatste afscheid. Het is ook prettig voor de (toekomstige) nabestaanden, omdat ze inzicht krijgen in de vele mogelijkheden en de tijd hebben om keuzes af te wegen. Bovendien kunnen ze de uitvaartbegeleider kiezen waar ze een klik mee voelen en hebben ze houvast bij het vormgeven van de uitvaart.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!