Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Een voltooid leven

Joop is 84 jaar geworden. Zijn leven is voltooid. Op zijn laatste verjaardag wilde hij zijn kinderen en zijn vriend bedanken voor alles wat ze voor hem betekend hadden. Zijn stem stokte al na een paar zinnen. Wat bleef was stilte. Een stilte die meer betekenis had dan elke andere speech ooit had kunnen hebben. Een stilte waarmee alles gezegd werd: dankbaarheid, liefde, verbondenheid, geborgenheid, compassie. Dat is waar het over gaat bij het afscheid van geliefden en het afscheid van het leven. En daar zijn eigenlijk geen woorden voor.

Meester Eckhart

Joop vond in de laatste fase van zijn leven inspiratie bij Meester Eckhardt. Een mysticus uit de dertiende eeuw. Joop overleed in het vertrouwen dat hij opgenomen zou worden in de ‘eenheid’ waar hij ook uit geboren was. Hij kon daarom in vrede sterven. De cirkel van zijn leven zou rond zijn. Een troostende gedachte voor hemzelf en voor zijn nabestaanden.

Ballonnen symboliseren de overgang

Joop koos voor zijn uitvaartplechtigheid een klein, intiem kerkje uit de tijd van Meester Eckhart. Een plek waar familie en vrienden zich geborgen en verbonden zouden voelen. Na de plechtigheid lieten de kleinkinderen twee Thaise wensballonnen op. Het was koud die dag en daarom duurde het even voor ze wilden opstijgen. Dit symboliseerde prachtig de strijd die Joop gevoerd had om het leven los te laten. We zagen de ballonnen langzaam wegzweven tegen de achtergrond van witbesneeuwde weilanden. De overgang naar ’de andere zijde’.

Thaise wensballon

Een kort in memoriam

Dit keer geen lange levensbeschrijving. Een in memoriam met een paar woorden, die Joop en zijn leven typeerden. Afgewisseld door stiltes, waarbij iedereen zijn eigen invulling kon geven.  Stiltes die veelzeggend waren, stiltes die betekenis hadden, stiltes die ruimte gaven voor eigen herinneringen, stiltes die verbondenheid gaven. Dat zou vaker moeten gebeuren. De essentie van de overledene benoemen. Aangeven wie iemand in de kern was en wat zijn betekenis voor ons was. Dat is wat we in ons hart meedragen en de rest is eigenlijk ballast.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!