Draai je device a.u.b.
Draai je device a.u.b.

Uitvaartbranche in het nieuws en de kleine uitvaartondernemer

Het CBS publiceerde onlangs nieuwe cijfers over de uitvaartbranche. Sinds 2007 is het aantal bedrijven in deze sector met 80% gestegen. Dat zijn met name kleine zelfstandigen. Een uitvaartbedrijf kun je zo beginnen. Er is geen opleiding voor nodig. Het zal er zeker ook mee te maken hebben dat het aantal overledenen  stijgt. Het aantal neemt toe met 1% per jaar. Dat komt door de vergrijzing. De na-oorlogse generatie babyboomers is vooral verantwoordelijk voor deze stijging.

Integriteit ter discussie

In de berichtgeving wordt aandacht besteed aan hoe de uitvaartbedrijven te werk gaan. Beweerd wordt dat de integriteit nogal eens ter discussie staat. Dat er te veel geld wordt verdiend.  En dat bedrijven misbruik maken van het verdriet van de nabestaanden. Zij moet in een toestand van verdriet en ontreddering snel keuzes maken. En daarvan wordt dan geprofiteerd. Het uitvaartbedrijf wordt dan opgevoerd als een vijandige partij die in de wedstrijd (?) voorstaat ten opzichte van de nabestaanden. En vervolgens zijn best doet diensten en producten tegen een zo hoog mogelijke prijs aan de nabestaanden te slijten.  Ik zie dit beeld bij de kleine ondernemers die ik ken niet terug.

Klein uitvaartbedrijf: betrokken en dienstbaar

De kleine ondernemers die ik ken werken vanuit een betrokken en dienstbare instelling. Zij zijn vanuit een interne drive in het werk gestapt en willen samen met de nabestaanden een goed afscheid realiseren. Die zelfstandige ondernemer neemt de ruimte en de tijd om persoonlijke ondersteuning te bieden. Daarmee sluit hij aan op de vraag naar maatwerk en de persoonlijke invulling waarnaar steeds meer wordt gevraagd. Natuurlijk moet de ondernemer geld vragen, want het is zijn werk waarvoor hij in de meeste gevallen 24 uur per dag beschikbaar is.

Familiedragers krijgen instructie.

Uitvaart op eigen wijze

Een goed uitvaartbedrijf organiseert in mijn ogen zowel bescheiden uitvaarten die budget kunnen zijn, als uitvaarten die meer mogen kosten. Wij organiseren heel regelmatig een uitvaart met een bescheiden karakter. En dat kan zo’n mooi afscheid zijn. Kan bij mensen thuis zijn (laatst ook met de dominee erbij), of alleen een klein samenzijn rondom het graf met niet meer dan een handvol aanwezigen.  Maar ook voor honderd mensen in de aula van de begraafplaats. Maar zonder krantenadvertenties, dragers, uitgebreide catering, condoleance, volgauto’s,  etcet­­era.   Vaak niet eens omdat het niet te veel mag kosten, maar omdat mensen het op die manier willen. Omdat een dergelijk afscheid het meeste recht doet aan overledene en nabestaanden. Door er over na te denken hoe je het op je eigen manier wilt, kun je behoorlijk wat geld besparen. Ook als er wel voldoende geld is kan het prettig zijn om op een creatieve manier vorm te geven aan de uitvaart. Wij bedenken graag  oplossingen voor zaken die misschien onmogelijk lijken maar vaak wel mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan: zelf een boeket maken, eigen vervoer, zelf een lijkwade of kist maken, een locatie voor afscheid verzinnen.

Alfine Uitvaarten

Wij willen met Alfine Uitvaarten graag nog veel mensen van dienst zijn om het afscheid inhoud te geven. Op eigen wijze.

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvang direct een bericht van nieuwe blogs!